Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Επιλογή του σωστού καταλύματος για τον σκύλο

Αγαπητοί αναγνώστες σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς πρέπει να είναι το σπίτι ενός σκύλου και τι πρέπει να προσέξουμε όταν το κατασκευάζουμε η αγοράζουμε κάποιο έτοιμο επίσης θα αναφερθούμε και στα κλουβιά μεταφοράς.
Το να κατασκευάσεις ένα σπίτι για το σκύλο σου μπορεί να είναι διασκεδαστικό αλλά αν δεν κατανοήσουμε τις ανάγκες του σκύλου μας τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό και μετά θα απορούμε γιατί ο σκύλος μας δεν χρησιμοποιεί το σπίτι που με τόσο φροντίδα και κόπο του φτιάξαμε. Ο σκοπός ενός σπιτιού για σκύλους είναι να κρατάει το ζώο στεγνό, να του προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα και ένα μέρος όπου μπορεί να νιώθει ασφάλεια.
Η πρώτη προϋπόθεση που πρέπει να έχει ένα σπίτι του σκύλου είναι να μπορεί να κρατάει τον ένοικο του στεγνό. Αυτό θα το αποφύγουμε με τη μείωση της υγρασίας. Το χειμώνα ο τετράποδος φίλος μας και θα κάτσει λίγο στη βροχή και θα πλατσουρίσει μέσα σε κάποια λακκούβα με νερό όμως το τρίχωμα του είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μην αφήνει ,εως ένα βαθμό, το νερό να μουσκεύει και τα εσωτερικά στρώματα του τριχώματος. Η υγρασία όμως εκτός του ότι μπορεί να εισχωρήσει και στον εσωτερικό μανδύα του τριχώματος, ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί μύκητες) τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο σκύλο μας. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό σε κυνοκομεία η σε άλλους χώρους όπου ζει μεγάλος αριθμός σκύλων ιδίως το χειμώνα. Για να την αποφύγουμε λοιπόν το σπίτι πρέπει να είναι κατασκευασμένο από υλικά που «αναπνέουν» και να έχει καλό εξαερισμό. Το πιο εύκολο στη χρήση υλικό που αναπνέει είναι το ξύλο. Ένα σκυλόσπιτο φτιαγμένο με ξύλα περασμένο με ένα βερνίκι για αντοχή στις καιρικές συνθήκες και με τις σωστές διαστάσεις και με την ύπαρξη μια οπής εξαερισμού στο πίσω μέρος είναι το ιδανικό καταφύγιο για το σκύλο μας τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Ένα άλλο σημείο είναι η ζεστασιά που του προσφέρει το χειμώνα ή η δροσιά το καλοκαίρι. Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν είτε να βάλουν μόνωση στο σπίτι που έφτιαξαν για το σκύλο τους ή να αγοράσουν κάποιο από το εμπόριο το οποίο έχει ήδη μόνωση στην κατασκευή του. Αυτό είναι λάθος. Πρώτον η χώρα μας δεν ανήκει στις χώρες του αρκτικού κύκλου και η θερμοκρασία το χειμώνα σπάνια πέφτει πολύ κάτω του μηδέν, εκτός από ορισμένες περιοχές, και ο σκύλος μας το μόνο που χρειάζεται για να προφυλαχθεί από το κρύο είναι ένα μέρος για να αποφύγει τον αέρα, το τρίχωμα του και η θερμοκρασία του σώματος του θα κάνει τα υπόλοιπα. Δεύτερον ο σκύλος μας μπορεί να καταφέρει να αποκαλύψει τη μόνωση και να αρχίσει να τρώει κομμάτια της οπότε θα έχουμε άλλα προβλήματα υγείας.
Άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι το μέγεθος. Σε ένα πολύ μεγάλο σπίτι ο σκύλος μας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θερμοκρασία του σώματος του για να ζεσταθεί γιατί αυτή θα χάνεται στο χώρο. Εάν είναι πολύ μικρό ο σκύλος μας δεν θα θέλει να μπει γιατί θα είναι αποπικνικτή η ατμόσφαιρα. Για να βρούμε το σωστό μέγεθος για το σκύλο μας, όταν αυτός έχει ξαπλώσει και κουλουριαστεί, σχεδιάζουμε ένα ορθογώνιο η κάθε πλευρά του οποίου απέχει από το σκύλο μας 7 πόντους. Το ύψος το υπολογίζουμε στους 10-15 πόντους από τον ώμο του σκύλου μας. Η πόρτα πρέπει να έχει άνοιγμα 30Χ35 πόντους όταν πρόκειται για ένα σκύλο 35 κιλών. Το άνοιγμα πρέπει να βρίσκεται 10 πόντους από το δάπεδο του σπιτιού και το δάπεδο 5 πόντους από το έδαφος. Την πόρτα την τοποθετούμε στην αντίθετη πλευρά από αυτή που φυσάει συνήθως, δηλαδή σε μία περιοχή που συνήθως φυσάνε βόρειοι άνεμοι , εμείς βάζουμε την πόρτα στο νότο. Επίσης το σπίτι το τοποθετούμε πάντα κάτω από σκιά ώστε να αποφεύγεται η ευθεία έκθεση στον ήλιο ιδίως το καλοκαίρι.
Τέλος θα μιλήσουμε για τη στρωμνή, δηλαδή το υλικό με το οποίο πρέπει να στρώσουμε το δάπεδο. Πριονίδι, άχυρα και άλλα παρόμοια υλικά αποκλείονται γιατί μπορούν να αποτελέσουν εστία μολύνσεως για τον σκύλο μας αφού δεν μπορούν να απολυμανθούν. Το καλύτερο που μπορούμε να βάλουμε είναι κάποιο υφασμάτινο μαξιλάρι ή μία κουβέρτα τα οποία είναι πιο εύκολα να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται.
Κλείνοντας θα αναφερθούμε στα κλουβιά μεταφοράς. Τα κλουβιά είναι φτιαγμένα από πλαστικό ή από ανοξείδωτο πλέγμα. Η χρησιμότητα τους είναι ότι επιτρέπουν στο σκύλο μας και σε μας να ταξιδεύουμε με ασφάλεια γιατί ένα ζώο ελεύθερο μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα που ταξιδεύουμε είναι πιθανή πηγή ατυχήματος. Τα πλαστικά κλουβιά έχουν το πλεονέκτημα ότι απομονώνουν το ζώο σχεδόν τελείως από το περιβάλλον μειώνοντας έτσι το άγχος του ταξιδιού και το κάνουν πιο ήρεμο. Στα συν είναι ότι τα δέχονται όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα κλουβιά από πλέγμα έχουν το πλεονέκτημα ότι μας προσφέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε συνέχεια το ζώο μας, σε περίπτωση που συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Τα κλουβιά αυτά τα προτιμάμε όταν ταξιδεύουμε με δικό μας όχημα ή όταν ταξιδεύουμε μαζί με τη σκύλα μας και τα κουτάβια της. Τέλος για τους κυνηγούς υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρίες οι οποίες κατασκευάζουν μπαγκαζιέρες ειδικά για τους κυνηγούς και τα σκυλιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: