Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ο εμβολιασμός του σκύλου

Αγαπητοί αναγνώστες στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για το πρόγραμμα εμβολιασμού του σκύλου, ποια εμβόλια χρειάζονται και κατά πόσο είναι ασφαλή τα εμβόλια. Πολλοί πελάτες με ρωτούν ποιο είναι το σωστό εμβολιακό σχήμα και αν τα εμβόλια επηρεάζουν το σκυλί τόσο σε θέμα υγείας όσο και σε θέμα απόδοσης στο κυνήγι. Είναι δύσκολες ερωτήσεις αλλά θα προσπαθήσω να τις απαντήσω όσο γίνεται πιο απλά.
Η πιο απλή απάντηση είναι ότι τα εμβόλια κάνουν περισσότερο καλό απ’ ότι κακό και πρέπει να γίνονται για να διαφυλάξουμε την υγεία του σκύλου μας. Και τώρα ας αναλύσουμε αυτή την απάντηση. Τα εμβόλια είναι κατασκευασμένα για να προστατεύουν το σκύλο μας από ασθένειες ,δημιουργώντας τα κατάλληλα αντισώματα ώστε να έχει επαρκή προστασία για ορισμένο χρονικό διάστημα και για αυτό χρειάζεται η επανάληψη τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το μειονέκτημα των εμβολίων είναι ότι σαν ξένα σώματα προς τον οργανισμό είναι πιθανόν να του προκαλέσουν κάποια μορφή αλλεργικής αντίδρασης. Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι 3 τύπων.
Απλή αντίδραση: Ένα μικρό ποσοστό των σκυλιών που εμβολιάζονται εμφανίζουν κάποιο πόνο ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μπορεί να παρουσιάσουν ελαφρύ πυρετό ή να μην έχουν όρεξη για παιχνίδι και να προσπαθούν να κρυφτούν . Αυτές οι αντιδράσεις είναι παροδικές και μέσα σε ένα 24ωρο έχουν περάσει. Για αυτή τη μορφή αντίδρασης δεν είμαστε σίγουροι εάν οφείλεται στο εμβόλιο ή στο στρες που προκαλείται από την επίσκεψη στο κτηνίατρο.
Αλλεργική αντίδραση: Αυτή είναι πιο σοβαρή αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο. Εμφανίζει πρήξιμο, κοκκινίλες φαγούρα μπορεί να πρηστεί το πρόσωπο, ακόμα και να κάνει γενικευμένη αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτικό σοκ) που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του ζώου. Αυτές οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες ,πρήξιμο και κοκκινίλες εμφανίζονται 1φορα κάθε 5000 εμβολιασμούς. Με τις νέες γενιές εμβολίων οι κίνδυνοι αυτοί έχουν εξαφανιστεί παρόλα αυτά το εμβόλιο πρέπει να γίνεται στον κτηνίατρο ώστε σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια αντίδραση να μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα.
Αυτοάνωση αιμολυτική αναιμία: Αυτή είναι μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία ο οργανισμός καταστρέφει τα ίδια του τα αιμοσφαίρια. Είναι εξαιρετικά πολύπλοκη ασθένεια της οποίας την αιτιολογία ακόμα δεν την γνωρίζουμε και ως μια υπόθεση παρουσιάζεται η υπερδιέγερση του οργανισμού από τον εμβολιασμό με συνέπεια να υπερβάλει στην απάντηση στο ερέθισμα και να αρχίσει να καταστρέφει τα αιμοσφαίρια του.
Και τώρα να περάσουμε το δεύτερο ερώτημα, ποιο είναι το κατάλληλο εμβολιακό πρόγραμμα. Ας ξεκινήσουμε με λίγο θεωρεία. Τα κουτάβια παίρνουν από τη μητέρα τους , μέσω του πρωτογάλατος , μια ποσότητα αντισωμάτων ,ικανή να τα προστατέψει τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Η ποσότητα αυτή αρχίζει και μειώνεται σταδιακά μέχρι την ηλικία των 12 εβδομάδων οπότε και δεν υπάρχουν πλέον μητρικά αντισώματα στο κουτάβι.
Η ηλικία του πρώτου εμβολιασμού είναι μεταξύ 6ης και 8ης εβδομάδας και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μεταξύ 16ης και 20ης εβδομάδας. Το ποια εμβόλια και σε πόσες επαναλήψεις θα γίνουν εξαρτάται από την περιοχή που ζει ο σκύλος και τον νόμο. Ένα απλό πρόγραμμα εμβολιασμού αρχίζει με τον τύφο ή/και τη μόρβα στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων για να γίνει μια επανάληψη 3 εβδομάδες αργότερα ενός 4πλου η 5πλου και 3 εβδομαδες μετα τη δευτερη επανάληψη γίνεται μια επανάληψη ενός 6πλου . με αυτό το σχήμα το σκυλί έχει αποκτήσει ανοσία στις πιο επικίνδυνες ασθένειες για το σκύλο για διάστημα ενός χρόνου τουλάχιστον. Επιπλέον εμβόλια που μπορούν να γίνουν είναι το εμβόλιο για τη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα που γίνεται σε 2 δόσεις και μετα επαναληψη κάθε χρόνο. Όλα τα εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με τη μορφή αναμνηστικών δόσεων. Σε αγροτικές περιοχές οπου υπάρχουν πολλά ποντίκια καλό είναι το εμβόλιο για τη λεπτοσπείρωση να επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες.
Κλείνοντας το άρθρο να κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση. Τα εμβόλια είναι ασφαλή για το σκύλο μας και του κάνουν περισσότερο καλο από ότι κακό,επειδη υπάρχει η μικρή πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια αντίδραση καλό είναι να τα κάνει ο κτηνίατρος. Το εμβολιακό πρόγραμμα θα πρέπει να φτιάχνετε ξεχωριστά για κάθε σκύλο και σε συνεργασία με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υποψη την περιοχή που ζει ο σκύλος και την δραστηριότητα την οποία έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: