Τα πρώτα περιστατικά της «νέας γρίπης» εμφανίστηκαν τον Απρίλιο στο Μεξικό και από εκεί άρχισε να διασπείρεται πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Η ονομασία γρίπη των χοίρων δόθηκε γιατί ο ιός έχει κοινά γονίδια με τον ιό που προκαλεί την γρίπη στους χοίρους και επειδή τα πρώτα περιστατικά παρουσιάστηκαν σε χωρία κοντά σε μεγάλα εκτροφεία χοίρων στο Μεξικό. Ο καινούργιος ιός είναι κατά κύριο λόγο ανθρώπινος ιός και μεταδίδεται από ανθρωπο σε άνθρωπο και δύσκολα από ανθρωπο σε ζώα.
Αυτά που ξέρουμε με σιγουριά μέχρι στιγμής για τον ιό είναι ότι προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με αυτά της κοινής ανθρώπινης γρίπης, πυρετό, καταρροή, φτέρνισμα κλπ και επιπλέον κάποια συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα όπως διάρροια και εμετός , στομαχόπονος κλπ. Η γρίπη είναι αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή τα συμπτώματα υποχωρούν σε μικρό χρονικό διάστημα με συντηρητική αγωγή όπως και στην κοινή γρίπη. Η συνήθης επιπλοκή της νέας γρίπης είναι η πνευμονία και οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε αυτήν. Οι άνθρωποι που έχουν άσθμα ή κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη σοβαρή πάθηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τις επιπλοκές της «νέας γρίπης»
Ο ιός αυτός είναι τελείως διαφορετικός από τον ιό της γρίπης των πτηνών που υπήρχε πέρσι και ο οποίος μεταδιδόταν από τα πουλερικά στον άνθρωπο και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο τωρινός ιός δεν φαίνεται να μεταδόθηκε από τους χοίρους στον άνθρωπο παρόλο που έχουν κοινά γονίδια δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα πως ο ιός κατάφερε να προσαρμοστεί στον άνθρωπο ούτε πότε έγινε αυτό και που. Υπήρχε η υποψία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε χοίρο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο παρόλο που υπάρχουν κρούσματα της γρίπης σε εκτροφεία χοίρων. Μέχρι στιγμής μόνο 2 περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί όπου άνθρωποι κόλλησαν τον ιό από χοίρους και αυτοί είναι 2 κτηνίατροι στον Καναδά που ερευνούσαν μια έτσι γρίπης των χοίρων σε μονάδα εκτροφής.
Ξέρουμε ότι ο ιός μπορεί να προσβάλει πουλερικά αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν μπορεί να μεταδοθεί από τα πουλερικά στον άνθρωπο. Στα ωδικά πτηνά και άλλα είδη πουλιών που έχουμε ως κατοικίδια φαίνεται ότι δεν μεταδίδεται.
Στα υπόλοιπα ζώα που έχουμε ως κατοικίδια μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος μιας και τα σκυλιά και τα γατιά κολλάνε σχετικά δύσκολα την εποχική γρίπη αλλά στις 6 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι μια γάτα στις Ηνωμένες πολιτείες που ζούσε σε σπίτι όπου οι ένοικοι πέρασαν την νέα γρίπη, βρέθηκε θετική στον ιό και εμφάνισε τα συμπτώματα. Σε μερικές μέρες ανάρρωσε πλήρως. Επίσης θετική στον ιό βρέθηκε και μια νυφίτσα που την είχαν ως κατοικίδιο στις Ηνωμένες πολιτείες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου μια γάτα ή άλλο κατοικίδιο μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο παρά μόνο το αντίθετο. Ο σκύλος έχει δικό του ιό της γρίπης (Η3Ν8) και από ότι φαίνεται είναι ανθεκτικός στους ιούς που προέρχονται από αλλά είδη ζώων και τον ανθρωπο.
Τα συμπτώματα στα κατοικίδια φαίνεται να είναι ελαφριά, πυρετός , ανορεξία, ληθαργικότητα, βήχας η φτέρνισμα και μέχρι στιγμής όλα έχουν αναρρώσει πλήρως σε λίγες μέρες. Εμβόλιο για τη «νεα γρίπη» δεν υπάρχει για τα κατοικίδια και το ανθρώπινο εμβόλιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ζώα. Στην Αμερική κυκλοφορεί εμβόλιο για την γρίπη του σκύλου, όπου η νόσος είναι ενδημική, ενώ στην Ευρώπη όπου τα κρούσματα είναι ανύπαρκτα δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο. Προς το παρόν η γρίπη φαίνεται ότι προσβάλει ελάχιστα τα κατοικίδια και όταν αυτό συμβαίνει η νόσος είναι με ήπια συμπτώματα και τα ζώα αναρρώνουν πλήρως. Όταν παρατηρούμε κάποια συμπτώματα στο ζώο μας καλό θα ήταν να επισκεπτόμαστε τον κτηνιατρό μας για να προλάβουμε την εκδήλωση της νόσου.
Για τους φίλους κυνηγούς που κυνηγάνε αγριογούρουνα δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος αρκεί να είναι προσεχτικοί όταν χειρίζονται το κουφάρι να προσέχουν ειδικά την μύτη και το στόμα αν έχουν βλέννες . Το μαγείρεμα σκοτώνει τον ιό είτε πρόκειται για κρέας από χοίρο είτε πουλερικά.
Ανακεφαλαιώνοντας να τονίσουμε ότι δεν χρειάζεται πανικός. Μέχρι στιγμής πρόκειται για μια γρίπη που έχει ήπια συμπτώματα και περνάει σε μερικές μέρες. Όταν εμφανίζουμε συμπτώματα γρίπης καλό είναι να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας και να μειώνουμε τις επαφές με ανθρώπους αλλά και με τα κατοικίδια μας. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης για να προστατευθούν.
Τελειώνοντας να αναφέρω ότι το άρθρο συνθέθηκε από στοιχεία και πληροφορίες που πήρα από τον διαδικτυακό ιστότοπο της Αμερικάνικης Κτηνιατρικής Εταιρίας (www.avma.org) , που ενημερώνεται συνέχεια και περιλαμβάνει πληροφορίες μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου